Categories
Uncategorized

Allt om relining

Relining av avloppsrör är en metod som innebär att man lägger nya rör inuti de redan befintliga rören med syftet att förnya dem utan att byta ut dem. Metoden är oerhört effektiv och har använts under många år som ett alternativ till stambyte. Sedan metoden uppkom har den utvecklats och förfinats till att ni anses vara ett fullt accepterat alternativ till stambyte. Rent kostnadsmässigt är relining ett otroligt kostnadseffektivt alternativ till stambyte, då det delvis kostar mindre att genomföra och leder till mindre skada och påverkan på fastigheten. Därmed kan det fungera som ett fullvärdigt alternativ och en smart metod som du som fastighetsägare kan använda dig av för att förnya dina rör i din fastighet.

Så genomförs relining

Relining genomförs av ett specialiserat företag inom branschen. Inom branschen kan det även kallas för rörinfodring eller avloppsrenovering. Det är en slags renovering av rören, eftersom man genom relining på ett enkelt sätt kan förnya rören.

1. Ett slags foder som inom branschen kallas för strumpa sätts på plats i avloppsstammen med tryckluft. Genom denna metod skapas ett skarvlöst, självbärande rör.

2. Efter steg ett öppnas stickledningarna med hjälp av en fräsrobot och sedan monteras en grenförstärkning in i anslutande rör.

3. Sist steget är att ledningarna appliceras i kök och badrum med hjälp av härdplast. Metoden går att använda på de flesta olika rördimensioner.

Kostnad för relining i jämförelse med kostnad för stambyte

För ett stambyte på en normalstor villa är det en kostnad på 5 ton avfall för miljön. Utöver det tillkommer det även en del kostnader under ett stambyte som exempelvis tillfälligt boende för de som bor i fastigheten och städning efter arbetet är klart. Relining är en betydligt mycket mer prisvärd investering, framförallt om dina rör inte är väldigt slitna.

Sammanfattningsvis

Med detta sagt är relining ett bra alternativ till stambyte, då det både är enklare och billigare att utföra. Genom att utföra relining vid behov kan du dock skjuta upp det kostsamma stambytet och samtidigt hålla din rör fräscha och fina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *