Categories
Fordon

Byta till vinterdäck – Allt du behöver veta

Varje höst och varje vår ska man byta däck på bilen, från sommardäck till vinterdäck och sedan tvärtom igen. Men vad är det egentligen som gäller? När måste man byta till vinterdäck och vad är det för skillnad mellan dubbdäck och friktionsdäck? Här reder vi ut begreppen och berättar vad lagen säger om sommar- och vinterdäck.

Vilka datum gäller för däckbyte?

Efter en lång och mörk vinter är det härligt när våren äntligen kommer. Många vill gärna byta ut sina vinterdäck mot sommardäck när den första snödroppen tittar fram men var inte för snabb. Det finns lagar och regler för när du ska byta däck.

Mellan 1 december och 31 mars måste du använda vinterdäck på bilen om det är vinterväglag. Detta innebär att du, enligt svensk lag, måste ha godkända vinterdäck när väglaget kräver det. Du får använda dubbdäck 1 oktober–15 april. Du får inte köra med dubbdäck under tidsperioden 16 april och 30 september om det är vinterväglag.

Vad är vinterväglag?

Definitionen av vinterväglag är helt enkelt att om det finns snö, snömodd eller is på vägen eller i vägrenen så är det vinterväglag. Var du bor i vårt avlånga land påverkar alltså när du bör byta däck. Ju längre söderut du bor, desto tidigare kan du ofta byta till sommardäck på vårkanten.

Vad är det för skillnad mellan dubbdäck och friktionsdäck?

Vinterdäck kan vara antingen däck med dubbar eller så kallade odubbade friktionsdäck. Du får inte använda olika däcktyper samtidigt. Har du dubbdäck måste alltså alla fyra däck på bilen vara dubbdäck. Odubbade friktionsdäck får du köra med året runt om du önskar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *