Bältros är en smärtsam hudinfektion som orsakas av samma virus som vattkoppor(varicella-zoster) Den uppstår oftast hos personer som tidigare haft vattkoppor. Vanliga symtom inkluderar:
- Brännande smärta, pirrningar eller klåda på ett hudområde
- Rodnad följt av vätskefyllda blåsor som ofta sitter som ett bälte på ena sidan av kroppen
- Feber, trötthet och huvudvärk kan förekomma innan utslagen dyker upp
- Blåsorna blir först klara men mörknar senare och kan klia mycket
Hur smittar bältros?
Bältros kan inte smitta direkt från person till person. Däremot kan bältros orsaka vattkoppor hos någon som inte tidigare haft vattkoppor, genom direktkontakt med blåsorna. Det är därför viktigt att undvika kontakt med personer med nedsatt immunförsvar och gravida som inte haft vattkoppor under infektionen.
Behandling av bältros
Behandling för bältros syftar främst till att lindra smärtan och minska komplikationer. Alternativen inkluderar:
- Smärtstillande medel: Paracetamol eller ibuprofen för att lindra smärta och feber
- Virushämmande läkemedel: För personer över 50 år eller med nedsatt immunförsvar för att minska risken för långvarig smärta (postherpetisk neuralgi). Behandlingen bör påbörjas inom tre dagar efter att utslagen visat sig
- Håll huden ren: Tvätta med tvål och vatten för att undvika bakteriella infektioner i blåsorna
- Lindra klådan: Använd kylbalsam, alsollösning eller svalt vatten.
Komplikationer vid bältros
Den vanligaste komplikationen är långvarig smärta som kan vara i flera månader efter att utslagen läkt. Risken för komplikationer ökar med åldern. Bältros som uppstår i ögat kan leda till inflammation på hornhinnan och synnedsättning.
Hur du kan skydda dig mot bältros med vaccin
Det finns vaccin mot bältros som kan minska risken för att drabbas och även lindra symtomen om man ändå får sjukdomen. Två typer av vaccin används i Sverige:
- Zostavax: Ett engångsvaccin som ger ett ganska bra skydd och rekommenderas för personer med fungerande immunförsvar.
- Shingrix: Ett nyare vaccin som ges i två doser och erbjuder ett mycket bra skydd även för personer med nedsatt immunförsvar.
Vaccination rekommenderas främst för personer över 50 år och är inte subventionerad av högkostnadsskyddet, vilket innebär att man får bekosta det själv.