Categories
Industri

Non stick beläggning – Allt du behöver veta

Det mest kända användningsområdet för non stick beläggning är vid tillverkning av stekpannor och grytor. Det innebär att ytan prepareras med en beläggning som gör att maten inte fastnar. Det blir som en vaxliknande yta. Ytbehandlingen kan användas på olika material så som stål, keramik och aluminium, och det finns olika slags beläggningar. Valet beror på vad produkten ska användas till och hur stort slitage det kommer vara. Varumärket Teflon är bland det mest kända som är godkänt för livsmedel.

Fördelarna med att använda en yta med non stick beläggning är att matlagningen blir lättare eftersom maten inte fastnar eller bränns lika lätt som med till exempel en stekpanna av gjutjärn. Det behövs inte lika mycket smör eller olja vid stekning, och stekpannan och grytan blir lättare att diska. Det enda att tänka på är att använda plastredskap och inte använda stålull eller den vassa sidan på svampen vid rengöring eftersom non stick beläggningen kan repas.

Olika former av ytbehandling är vanligt inom industrin, till exempel vid tillverkning av livsmedel, bageri, färg och andra kemiska produkter, förpackningar och etiketter. Med en non stick beläggning på maskinen blir det färre produktionsuppehåll och enklare rengöring, vilket sparar tid och pengar. Om en maskin får slitage på ytan efter lång användning kan en lösning vara att ytbehandla maskinen istället för att behöva investera i en ny. Beläggningarna består av polymerer, kemiska föreningar. De har lite olika egenskaper som klibbhämning, låg friktion och korrossionsskydd så valet av ämne beror på vad som tillverkas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *