Categories
Industri

Ytbehandling – Allt du behöver veta

Ytbehandling är ett samlingsnamn för att skydda ett material, såsom metaller och trä. Det kan även göras av estetiska skäl. Metaller förzinkas men för träprodukter används linolja, teakolja och värmebehandling, beroende på träslaget. Behandlingen kan genomföras genom bland annat sprutmålning, rollermålning, penselmålning och ytbehandling med pulver. När man talar om ytbeläggning menar man oftast att skydda golv eller att ytbelägga vägar. Du kan även ytbehandla material hemma om du ska renovera. Ett bra exempel är om du ska bygga ett trädäck som behöver skyddas mot regn och snö.

Vilka fördelar ger ytbehandling?

När man ytbehandlar materialet så skyddas det mot väder, vind och slitage. Genom att ytbehandla så ger man materialet ett längre liv och sparar på så sätt pengar. Utomhusmöbler är ett bra exempel på produkter som måste ytbehandlas. Eftersom de ofta står ute under vintern så skyddas de av den behandling de har fått och kan användas igen när det blir vår. Segelbåtar har ofta teakdäck som är behandlade för att stå emot saltvatten.

Ytbehandling inom industrin

Ett bra exempel på en industri där ytbehandling är viktigt är i butiker. Har används det på inredningen för att ge produkterna en bra presentation. Ett konkret exempel är ett hyllsystem i metall i en klädbutik.

I den tyngre industrin används det för att skydda material från bland annat rost som kan göra materialet svagare med tiden och utsätta människor för risker. En annan industri är medicinteknik där plasten skyddas genom en behandling. Även inom elektroniken används behandlingar. Oftast med aluminium för att skydda mot statisk elektricitet och skyddar mot elektromagnetisk strålning.

Ytbehandling är en mycket viktig del av alla industrier från små till stora produkter. Även om skydd av materialet är den viktigaste delen så ger en behandling estetiska fördelar. Ett vackert polerat golv är även slitstarkt och håller i flera år innan det måste behandlat igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *